Rybacie konzervy

Žiadna samostatná potravina nemôže zabezpečiť ľuďom zdravie, avšak vyššia spotreba rýb je jednou z možností, ako sa na základe vhodného zloženia potravín dá zlepšiť náš zdravotný stav.

Zdravotníci odporúčajú znížiť prísun nasýtených mastných kyselín a cholesterolu a nahradiť ich mono- a polynasýstenými mastnými kyselinami. Polynasýtené mastné kyseliny sa delia na Omega-3  a Omega-6 mastné kyseliny.  Omega- 6 mastné kyseliny sú prirodzene prítomné v rastlinných olejoch a teda s obsahom týchto, nemáme problém.  V súčasnosti sa viac odporúča konzumácia Omega- 3 mastných kyselín,  ktorých nedostatkom trpia hlavne ľudia žijúci vo vnútrozemí. Omega- 3 mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na činnosť srdca a zohravajú dôležitú úlohu pri fungovaní mozgu a zraku.

Veľmi vysoký obsah omega-3 mastných kyselín je napríklad v mäse lososa, sardiniek či tuniaka, odporúča sa však zvýšiť spotrebu všetkých druhov rýb a darov mora.

Ryby sú výbornými zdrojmi  bielkovín, pričom obsahujú iba malé množstvá tuku. Jedna 100 gramová porcia rýb alebo kôrovcov obsahuje asi 20 g bielkovín, čo je približne jedna tretina denného odporučeného príjmu. Rybie bielkoviny sú vysoko kvalitné, pretože obsahujú prevažne esenciálne aminokyseliny a sú veľmi dobre stráviteľné. Rybie mäso obsahuje menej tuku ako mäso hovädzie, bravčové či hydinové, a väčšinou obsahuje i menej cholesterolu.